15 Mayıs 2011 Pazar

LİDERLERİN BEDEN DİLİ

TURGUT ÖZAL Her ortamın adamı olabiliyordu. Şortuyla vatandaş, takım elbisesiyle lider olabilen ender bir politikacıydı. Aksesuar olarak kalemi adeta bir orkestra şefi gibi kullanıyordu. İki elini havada birleştirerek verdiği kendine has selamı ise partinin ve vatandaşların sembolü oldu.

SÜLEYMAN DEMİREL Mimik ve jestlerini başarıyla kullanan bir diğer lider politikacı da Süleyman Demirel. İlerlemiş yaşına rağmen hala mimik ve jestlerini başarıyla kullanıyor. Aksesuar olarak şapkası ve selamlaması çok etkili ve akılda kalıcı. Diğer taraftan gözlüğünü de aksesuar olarak başarıyla kullanıyor.

RECEP TAYYİP ERDOĞAN Belediye başkanı olduğu dönemde ve siyasi yaşamının ilk dönemlerinde beden dilini çok etkin kullanamıyordu. Zamanla kendini çok geliştirdi. Mimik ve jestlerinin önemini bilerek hareket ediyor. Sözsüz iletişimin önemini biliyor. Seçim dönemlerinde meydanlarda beden dili şovu vardı. Kendine özgü bir selamlaması var. Sağ elini yüreğine götürerek selamı karşılıyor. Elleri hep kucaklar tarzda açık. Yüzünde gerginlik çok fazla görülmüyor ama yorgunluk görülüyor. Buna karşın duygularını kontrol edemeyişi, duygusal tepkiler verişi Recep Tayyip Erdoğan’ın eksi tarafı. Aksesuar olarak yurt dışı gezilerinde kırmızı kravat, beyaz gömlek ve ceketindeki bayrak rozeti bulundurması da çok uyumlu. İletişim sırasında dokunmayı da sıklıkla ve başarıyla kullanıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder